В един от големите хотели в Слънчев бряг последните 150 украински

...
В един от големите хотели в Слънчев бряг последните 150 украински
Коментари Харесай

Остава неясно накъде ще се отправят последните настанени в Слънчев бряг бежанци

В един от огромните хотели в Слънчев бряг последните 150 украински жители през днешния ден би трябвало да освободят стаите си . Преди 2 дни притежателят на хотела Венелин Ташев трансферира 600 от украинските настанени в неговата база бежанци в различен хотел. Това се случи напълно по негова самодейност, а къде ще отиде през днешния ден последната група украинци, състояща се най-вече майки с деца, той не знае. 
Има ли интерес в Слънчев бряг към новата мярка от 15 лв. дневно, която ще заплаща страната на хотелиерите за украински жители, които ще одобряват?

В хотела на Венелин Ташев имаше настанени над 2 хиляди украински жители. Много от тях са напуснали базата през последните дни. Причината е, че на 27-ми май в хотела идват първите проведени групи туристи. Според Венелин Ташев напускащите се реалокират в други хотели със свободни стаи, където ще останат до 31-ви май , когато помощта от 40 лв. дневно за украински жител ще бъде понижена на 15 лв.. Има ли интерес към новата мярка, както и има ли основана организация за преместването на украинските бежанци от хотелите в държавните бази. Венелин Ташев е скептичен към новата мярка в помощ на хотелиерите. По думите му " най-малкият проблем е изхранването ".

Ташев се оплаква, че е декларирал дати, в които напущат украинците, настанени при него, само че " в случай че имаше основана организация, щеше да има държавни рейсове, държавни служители, които да ги пращат нанякъде, където ще ги вземат ".

В някогашния хотел от веригата " Иберостар " имаше настанени над 2 500 украински жители. Сега в хотела са останали под 2 хиляди от тях. Тези, които са си тръгнали са напуснали хотела по лична самодейност. А дали има изясненост какво ще се случи след 31 май?

" При нас броя понижа доста – с към 20%, по отношение на пиковия миг ", изяснява шефът на комплекса Христо Караилиев. По думите му към 30 на 100 от бежанците към този момент са си уредили прибиране към Украйна , тъй като живеят в по-спокойни райони без военни дейности. 6-7% са декларирали предпочитание " да работят при нас " и хотелиерът заявява, че ще се погрижи за фамилиите им.

" Останалата част – повече от половината, нямат информация къде ще отидат . "

Караилиев разяснява, че не познава хотелиери по Черноморието, които в този момент, в навечерието на дейния сезон, са съгласни да работят по новата мярка.

" Аз персонално нямам информация за такива. "

Кой, по кое време и къде ще извозва украинските жители след края на месеца продължава да е мистерия , макар уверенията на страната, че се прави организация. Засега организацията се пази в загадка, приказва се единствено за безвъзмездни влакови композиции , както и за рейсовете на две министерства, които ще бъдат употребявани, само че за всичко се чака съответна информация. 

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл. 
По обявата работи: Яна Боянова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР